Witajcie :)
Dziś kolejny przepis wegański z książki "Jadłonomia". Uwierzcie nam, że im częściej ją przeglądamy/czytamy tym więcej mamy ochoty na wypróbowanie wszystkich przepisów. Książka nie tylko ma znakomite przepisy i świetne zdjęcia, ale i samo wydanie robi wrażenie. Zatem jeśli znacie kogoś kto interesuje się gotowaniem, a warzywa nie są jego/jej wrogiem spokojnie możecie kupić taką książkę na prezent, a nie będą to zmarnowane pieniądze :) I mówimy to bez żadnych ukrytych powódek ;) Serio, ta książka wymiata!
Dlatego dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na brokułowe pesto, które u Julki już wygoniło tradycyjne. ;) Brokuły i migdały podkręcone chili i sosem sojowym sprawdzą się nie tylko jako sos do makaronu, ale również jako pasta do kanapek/burgerów.
Dlatego dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na brokułowe pesto, które u Julki już wygoniło tradycyjne. ;) Brokuły i migdały podkręcone chili i sosem sojowym sprawdzą się nie tylko jako sos do makaronu, ale również jako pasta do kanapek/burgerów.
Składniki:
brokuł
100g płatków migdałów
ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta chili
łyżeczka skórki otartej z cytryny
2/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Migdały lekko podpraż na suchej patelni, aż zaczną pachnieć, czyi ok minutę i przełóż je na talerz.
2. Zagotuj w garnku lekko osoloną wodę i wrzuć do niej drobne różyczki brokułu oraz obraną ze skórki i drobno pokrojoną łodygę. Gotuj przez 3-5 minut, a następnie odcedź i przelej zimną wodą, dzięki czemu brokuł zachowa swój intensywny kolor.
3. Ugotowanego brokuła wrzuć do wysokiego naczynia razem z migdałami, przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym, natką pietruszki, chili, skórką z cytryny, oliwą. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj całość ręcznym blenderem.
Nasze oceny:
Basia: Sama nie wiem czy wolę tym pesto smarować pieczywo, czy jeść je z makaronem. W każdej wersji smakuje znakomicie. Moja ocena: 9/10.
Muszę spróbować koniecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńBrokułowe? Uuu, kusi! :)
OdpowiedzUsuńno to teraz koniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo tradycyjne pesto u mnie nie przeszło:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, na nietypowe pesto :) koniecznie muszę ten pomysł wypróbować !
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na pesto :)
OdpowiedzUsuńbrokułowego jeszcze nie robilam, ciekawa wersja :)
OdpowiedzUsuń